company logo

ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Στρατηγικές Επενδύσεις (άνω των €20 εκ)

Feb 11th 2020 9:39pm

Οι Στρατηγικές Επενδύσεις όπως αποτυπώνονται με το Νόμο 4608/2019 (Μέρος Β’), ευνοούν μεγάλα επενδυτικά έργα, άνω των 20.000.000 ΕΥΡΩ. Τα υπό ένταξη επενδυτικά σχέδια κατατάσσονται ως προς τα εξής:

α) το ύψος του συνολικού προϋπολογισμού τους,

β) τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. 

Οι Στρατηγικές Επενδύσεις θεωρείται ότι έχουν στρατηγική βαρύτητα για την εθνική/ τοπική οικονομία και μπορούν να επιφέρουν ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα σημαντικής έντασης για την αύξηση της απασχόλησης, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της χώρας. 

Κύρια χαρακτηριστικά είναι η εξωστρέφεια, η καινοτομία, η ανταγωνιστικότητα, ο καθολικός σχεδιασμός, η εξοικονόμηση φυσικών πόρων στην προοπτική της κυκλικής οικονομίας και η υψηλή προστιθέμενη αξία, ιδίως σε τομείς οικονομικών δραστηριοτήτων διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων ή υπηρεσιών.

Τα επενδυτικά κίνητρα που δύναται να λάβει ένα υπό ένταξη έργο στις Στρατηγικές Επενδύσεις ανήκουν στις εξής κατηγορίες:

-Κίνητρα Χωροθέτησης

-Φορολογικά Κίνητρα

-Ταχείας Αδειοδότησης

-Ενίσχυσης Δαπανών έρευνας και τεχνολογίας

-Επιδότηση νέων θέσων εργασίας.

 

Οι βασικές κατηγορίες των Στρατηγικών Επενδύσεων είναι οι εξής:

α) «Στρατηγικές Επενδύσεις 1», οι οποίες δημιουργούν κατά τρόπο βιώσιμο τουλάχιστον εκατόν είκοσι (120) νέες ετήσιες μονάδες εργασίας (ΕΜΕ), και ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι μεγαλύτερος των εκατό εκατομμυρίων (100.000.000) ευρώ. Οι επενδύσεις της κατηγορίας αυτής μπορεί, ύστερα από σχετικό αίτημα, να λάβουν τα κίνητρα του άρθρου 11, της παραγράφου 1 του άρθρου 12 και διαζευκτικά ή σωρευτικά του άρθρου 13.

β) «Στρατηγικές Επενδύσεις 2», οι οποίες δημιουργούν κατά βιώσιμο τρόπο τουλάχιστον εκατό (100) νέες ΕΜΕ και ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι μεγαλύτερος των σαράντα εκατομμυρίων (40.000.000) ευρώ. Ειδικά, οι επενδύσεις στον τομέα της βιομηχανίας πρέπει να δημιουργούν κατά βιώσιμο τρόπο τουλάχιστον εβδομήντα πέντε (75) νέες ΕΜΕ και ο συνολικός προϋπολογισμός τους να είναι μεγαλύτερος των τριάντα εκατομμυρίων (30.000.000) ευρώ. Οι επενδύσεις εντός Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων της παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 3982/2011 (Α΄ 143), πρέπει να δημιουργούν κατά βιώσιμο τρόπο τουλάχιστον πενήντα (50) ΕΜΕ και ο συνολικός προϋπολογισμός τους να είναι μεγαλύτερος των είκοσι πέντε εκατομμυρίων (25.000.000) ευρώ. Οι επενδύσεις της κατηγορίας αυτής μπορούν, ύστερα από σχετικό αίτημα, να λάβουν τα κίνητρα του άρθρου 13 και, διαζευκτικά ή σωρευτικά των άρθρων 12 και 14.

γ) «Εμβληματικές Επενδύσεις»:
αα) Οι επενδύσεις οι οποίες υλοποιούνται από διακεκριμένες διεθνούς φήμης νομικές οντότητες που κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις στον κλάδο τους παγκοσμίως ή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων ιδίως όσων προωθούν την πράσινη οικονομία, και την οικονομία χαμηλού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
ββ) Οι επενδύσεις στον τομέα της βιομηχανίας, οι οποίες δημιουργούν κατά τρόπο βιώσιμο τουλάχιστον διακόσιες (200) ΕΜΕ και ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι μεγαλύτερος των διακοσίων (200) εκατομμυρίων ευρώ. Οι επενδύσεις της κατηγορίας αυτής μπορούν, ύστερα από σχετικό αίτημα, να λάβουν τα κίνητρα των άρθρων 11, 12, 13 και 14, διαζευκτικά ή σωρευτικά.

δ) «Στρατηγικές Επενδύσεις ταχείας αδειοδότησης», οι οποίες δημιουργούν κατά βιώσιμο τρόπο τουλάχιστον τριάντα (30) νέες ΕΜΕ και ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι μεγαλύτερος των είκοσι εκατομμυρίων
(20.000.000) ευρώ. Οι επενδύσεις της κατηγορίας αυτής μπορούν, ύστερα από σχετικό αίτημα, να λάβουν τα κίνητρα της παραγράφου 1 του άρθρου 12 και, διαζευκτικά ή σωρευτικά, του άρθρου 13.

ε) «Αυτοδίκαια εντασσόμενες Στρατηγικές Επενδύσεις», όπως οι επενδύσεις του ν. 3389/2005 (Α΄ 232) που έχουν εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ και έχουν υπαχθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), και οι επενδύσεις του άρθρου 8 του ν. 4271/2014 (Α΄ 144) για τα «Ευρωπαϊκά Ενεργειακά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος - Projects of Common Interest (PCI)». Οι επενδύσεις της κατηγορίας αυτής μπορούν, ύστερα από σχετικό αίτημα, να λάβουν τα κίνητρα της παραγράφου 1 του άρθρου 12 και, διαζευκτικά ή σωρευτικά, του άρθρου 13.

Αναλαμβάνεται η διαδικασία υποβολής και τεκμηρίωσης της αίτησης χαρακτηρισμού της επένδυσης ως Στρατηγικής, η οποία υποβάλλεται προς την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.



Πρόσφατες ανακοινώσεις Αναπτυξιακού Νόμου

Μητρώο Συνεργατών/ Φορέων

partners

Πιστοποιημένο Μέλος σε

member of