Το Κέντρο Επενδύσεων (Σύμβουλοι Επιχειρήσεων - Σύμβουλοι ΕΣΠΑ) παρέχει πλήρη και ολοκληρωμένη υποστήριξη, από τον πρώτο έλεγχο επιλεξιμότητας, την εκτίμηση της αναμενόμενης βαθμολογίας (προαξιολόγηση) καθώς και στην εκπόνηση - υποβολή ενός άριστου business plan το οποίο θα αποδώσει τη μέγιστη δυνατή μοριοδότηση. Με εμπειρία άνω των 10 ετών, αναλαμβάνουμε πλήρως την ένταξη και την υποστήριξη των επιχειρήσεων.
☆ Εμπειρία άνω των 10 ετών σε ενισχύσεις Αναβάθμισης επιχειρήσεων ☆
*Σύμβουλοι ΕΣΠΑ: ΠΕΠ, ΟΑΕΔ, Τουρισμός ΕΣΠΑ, Δ.ΥΠ.Α, Αναπτυξιακός
Τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας στα πρόσφατα επιχορηγούμενα προγράμματα αποτελούν την εγγύηση για την άριστη υποστήριξη από το γραφείο μας.
Αναλυτικές Πληροφορίες για το Καθεστώς "Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα"
⬢ Βασικές Προϋποθέσεις Ένταξης
Δικαιούχοι των ενισχύσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο είναι επιχειρήσεις (υφιστάμενες, υπό σύσταση, υπό συγχώνευση) που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια και έχουν τη μορφή εμπορικής εταιρείας (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΟΕ, ΕΕ).
Επίσης επιλέξιμες είναι και οι εξής μορφές: Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ), επιχειρήσεις που λειτουργούν με τη μορφή κοινοπραξίας με την προϋπόθεση καταχώρισής τους στο ΓΕΜΗ.
Δεν είναι πλέον επιλέξιμες οι Ατομικές Επιχειρήσεις - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (πχ Επενδυτικά Έργα Μεταποίησης Γεωργικών Προϊόντων/ Αγροδιατροφής με μέγιστο επενδυτικό έργο 200.000 Ευρώ).
Οι αιτήσεις πρέπει να αφορούν οπωσδήποτε σε ένα από τα παρακάτω:
-
Δημιουργία νέας μονάδας.
-
Επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας (πιστοποιείται από επίσημα στοιχεία).
-
Διαφοροποίηση παραγωγής μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί πριν.
-
Θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.
- Απόκτηση του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού από επιχειρηματική εγκατάσταση που έχει κλείσει και η αγορά γίνεται από επενδυτή που δε συσχετίζεται με τον πωλητή.
Για να ενταχθεί μια εταιρεία είναι απαραίτητο να μην έχει ξεκινήσει εκ των προτέρων το επιδοτούμενο έργο (αγορά μηχανημάτων, πληρωμή προκαταβολών κτλ), πριν την υποβολή της Αίτησης. Επίσης, δεν εντάσσονται προβληματικές επιχειρήσεις, καθώς και όσες έχουν προβεί σε μετεγκατάσταση στον τόπο επένδυσης όπου θα λάβει χώρα το επιχορηγούμενο έργο τα τελευταία 2 έτη.
⬢ Επιλέξιμα είδη επιχειρήσεων - ΚΑΔ
Οι παραγωγικοί τομείς που επιδοτούνται από τον Επενδυτικό Νόμο στο καθεστώς "Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα" περιλαμβάνουν επενδυτικά σχέδια, τα οποία εμπίπτουν στον τομέα της παραγωγής και μεταποίησης προϊόντων, μεταποίηση μη αγροτικών προϊόντων, καθώς και υπηρεσίες εφοδιαστικής Αλυσίδας (logistics).
Αναλυτική Εξειδίκευση επιλέξιμων ΚΑΔ υπάρχει εδώ.
- Στον τομέα της Μεταποίησης, εντάσσονται οι βιοτεχνίες, τα εργαστήρια, οι μεταποιητικές μονάδες, και οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με παραγωγή και κατασκευή, μονάδες επεξεργασίας ή τυποποίησης προϊόντων, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, ξυλουργεία, μονάδες επεξεργασίας κρέατος, μονάδες εμφιάλωσης, μονάδες αλουμινίου και σιδήρου, κτλ.
- Στον τομέα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας εντάσσονται μονάδες αποθήκευσης - logistics, υπηρεσιες μεταφοράς με διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού προς τρίτους κτλ.
Σε περίπτωση ίδρυσης, επέκτασης, εκσυγχρονισμού μονάδων παροχής υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας απαραίτητη προϋπόθεση, εφόσον δεν υφίστανται, είναι η υλοποίηση επενδυτικών έργων εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία ολοκληρωμένων συστημάτων πληροφορικής και επικοινωνιών - τηλεματικής, για την υποστήριξη των αποθηκεύσεων, των φορτοεκφορτώσεων και της εν γένει διαχείρισης των υλικών - εμπορευμάτων.
Σε περίπτωση ομίλου η παροχή υπηρεσίας σε εταιρείες του ίδιου ομίλου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% των συνολικά παρεχόμενων υπηρεσιών.
⬢ Ποσό Ενίσχυσης (Νέος Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων) και πως κατανέμεται
Τα ποσοστά επιδότησης (ενίσχυση με επιχορήγηση χρημάτων, φορολογική απαλλαγή) κυμαίνονται αναλόγως το μέγεθος της επιχείρησης και αναλόγως την Περιφέρεια στην οποία υλοποιείται το επενδυτικό σχέδιο. Τα επενδυτικά έργα ξεκινάνε από ελάχιστο ποσό των 100.000 ΕΥΡΩ (εκτός από Συνεταιρισμούς, ΚΟΙΝΣΕΠ κτλ όπου το ελάχιστο είναι 50.000 ΕΥΡΩ).
Στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις παρέχονται όλα τα είδη των ενισχύσεων, περιλαμβανομένης και της επιχορήγησης, ενώ στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις παρέχονται τα κίνητρα της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του μισθολογικού κόστους (πλην επιχορήγησης).
[ΝΕΟΣ ΧΑΡΤΗΣ % ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ]
Οι μικρές επιχειρήσεις λαμβάνουν το 80% της ενίσχυσης του παραπάνω χάρτη όταν πρόκειται για επιχορήγηση, πλην ορισμένων "ειδικών κατηγοριών" όπου λαμβάνουν το 100% της ενίσχυσης του παραπάνω χάρτη. Σε περίπτωση που αντί για επιχορήγηση, ζητηθεί φορολογική απαλλαγή, τότε λαμβάνουν το 100% της ενίσχυσης του παραπάνω χάρτη.
Οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις λαμβάνουν το 80% της ενίσχυσης του παραπάνω χάρτη όταν πρόκειται για φοροαπαλλαγή, πλην ορισμένων "ειδικών κατηγοριών" όπου λαμβάνουν το 100% της ενίσχυσης του παραπάνω χάρτη. Δεν προβλέπεται ενίσχυση με τη μορφή επιχορήγησης.
Ειδικές Κατηγορίες μέγιστης ενίσχυσης (100%) του Χάρτη
Στις ακόλουθες περιπτώσες η επιχορήγηση μπορεί να φθάσει στο μέγιστο ποσοστό ενίσχυσης του Χάρτη Ενισχύσεων (δηλαδή στο 100% των ποσοστών που αναγράφονται και να μην υπάρξει μείωση αυτών στο 80%):
Επενδύσεις που υλοποιούνται στις ακόλουθες περιοχές:
- Ορεινές περιοχές, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ (εκτός των Δημοτικών Ενοτήτων που συνιστούν μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας),
- Παραμεθόριες περιοχές, δηλαδή περιοχές σε απόσταση τριάντα (30) χιλιομέτρων από τα σύνορα,
- Νησιωτικές περιοχές, δηλαδή νησιά με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων εκατό (3.100) κατοίκων.
- Περιοχές που έχουν πληγεί από Φυσικές Καταστροφές.
Αναλυτικά οι περιοχές της Επικράτειες με τα Μέγιστα Ποσοστά Ενίσχυσης ανά Περιοχή.
Επενδύσεις επιχειρήσεων που αφορούν σε περιπτώσεις που:
- Υλοποιούνται σε Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές (Β.Ε.ΠΕ.), Επιχειρηματικά Πάρκα (Ε.Π.), εξαιρουμένων των Επιχειρηματικών Πάρκων Ενδιάμεσου Βαθμού Οργάνωσης (Ε.Π.Ε.Β.Ο.), Τεχνολογικά Πάρκα και Θύλακες Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων (Θ.Υ.Κ.Τ.) και σε Οργανωμένους Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.) και δεν αφορούν σε εκσυγχρονισμό ή επέκταση υφιστάμενων δομών της ενισχυόμενης επιχείρησης,
- Υλοποιούνται σε κτίρια χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα,
- Αφορούν σε επαναλειτουργία βιομηχανικών μονάδων, που έχουν παύσει τη λειτουργία τους. Η αξία του πάγιου εξοπλισμού της βιομηχανικής μονάδας, η οποία πρόκειται να επαναλειτουργήσει, πρέπει να καλύπτει ποσοστό τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) του ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου.
⬢ Επιχορηγούμενες Δαπάνες
Επιλέξιμες είναι σχεδόν όλες οι δαπάνες που αφορούν την κατασκευή/ εκσυγχρονισμό/ επέκταση μιας εγκατάστασης/ μονάδας.
Ενδεικτικές Δαπάνες που επιδοτούνται:
-
Κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισμός κτηριακών εγκαταστάσεων και περιβάλλοντος χώρου.
-
Αγορά νέων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, Τεχνικών Εγκαταστάσεων.
-
Αγορά κτηρίου και εξοπλισμού για μονάδες που έχουν παύσει να λειτουργούν.
- Άυλες δαπάνες (πιστοποιήσεις, λογισμικά συστήματα, εξοπλισμός πληροφορικής κτλ)
-
Ειδικές Δαπάνες (εκτός Περιφερειακών Ενισχύσεων) με συγκεκριμένους περιορισμούς:
- Συμβουλευτικές Υπηρεσίες
- Αποκατάσταση μολυσμένων χώρων
- Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων
- Επαγγελματική κατάρτιση
- Συμμετοχή σε Εμπορικές Εκθέσεις
- Μισθώματα Χρηματοδοτικής Μίσθωσης (leasing) καινουργιων μηχανημάτων, τα οποία θα αγορασθούν στην λήξη.
- Μεταφορά τεχνολογίας, άδειες εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνίες, τεχνογνωσία.
- Μισθολογικό κόστος νέων θέσεων εργασίας
Αναλυτικά οι [ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ] και οι ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ (εκτός Περιφερειακών Ενισχύσεων).
⬢ Ελάχιστο Ύψος Επενδύσεων
β. 500.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις,
γ. 250.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις,
δ. 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις,
ε. 50.000 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (Α.Σ.), τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.).